GRAAF HUYN GEEFT!

16-3-2023 donderdag 16 maart 2023

Weggeefwinkel Graaf Huyn (1) (1)
Beluister Hier Het Verhaal Van Mevrouw Hellenbrand Over Haar Favoriete Plek Op School De Weggeefwinkel

GRAAF HUYN GEEFT

Onlangs was in het nieuws dat Trevianum te Sittard een weggeeflokaal heeft gestart. Met tweedehands kleding die nog best een ronde meekunnen. Tof idee toch? Maar, ze zijn niet de eerste school en zeker niet de enige school.

Want wij hebben sinds 2021, een ‘weggeefwinkel’. Een winkel met kleding, schoenen, rugzakken, accessoires en verzorgingsproducten voor onze leerlingen. Nu denk je misschien, een winkel in een school? Hoezo dan en waarom? Dat leggen we graag even uit!

Het initiatief voor de winkel werd in december 2021, gestart door onze eerstejaars vmbo-leerlingen in de projectweek. Beetje bij beetje vulden zich de rekken en ontstonden er stapeltjes kleding. Eerst op maat, toen op type kledingstuk, vervolgens werden er hangers en rekjes en schappen geregeld. En voordat we het in de gaten hadden was de weggeefhoek, een heuse winkel geworden.

Tweedehands is hot
In het begin werd er door sommigen nog wel wat lacherig over gedaan. Er was een kleine drempel om de winkel binnen te stappen en even te neuzen tussen de artikelen. Maar als er 1 schaap over de dam is ….. en zo ook hier. In de pauzes wordt er echt geshopt, gepast, bewonderd, aangemoedigd en 80% van de spullen is binnen een week van eigenaar veranderd.

Ook wordt er kleding gebruikt om te restylen. Dus een eenvoudig T-shirt wordt gepimpt, een broek afgeknipt, van de restjes een tas gemaakt. En ook dat is helemaal prima! Beter hergebruiken dan weggooien.

De leerlingen helpen zelf met het ordenen van de spulletjes en het inrichten van ‘hun winkeltje’. Ze zijn met recht trots op dit initiatief want het loopt als een tierelier en tweedehandskleding is hot! Niet alleen wanneer je krap bij kas zit, maar ook gewoon omdat het duurzaam is. Waarom alles nieuw kopen en produceren als je op deze manier kunt consuminderen. Bovendien is het gewoon leuk om iemand anders blij te maken, met iets dat niet meer gedragen wordt.

Een volgende stap

We vinden het belangrijk om te blijven kijken naar, waar behoefte aan is. Zo zijn er op school ook dispensers waar leerlingen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. En, wat ons betreft wordt een volgende stap het aanbieden van gebruikte galakleding, gym-tenues, maar we gaan ook inventariseren waar behoefte aan is.

Heb je spullen die een plek verdienen in onze weggeefwinkel? Mail dan mevrouw Hellenbrand: s.hellenbrand@stichtinglvo.nl.

Wil je het verhaal van mevrouw Hellenbrand over de weggeefwinkel horen? Beluister dat dan hier: https://youtu.be/cKJDn969VTA