29-11-2023 woensdag 29 november 2023

GELEEN-ZUID IN MINECRAFT

Minecraft 4
Minecraft 2
Minecraft 3

GELEEN-ZUID IN MINECRAFT

Leerlingen van O&O hebben hard gewerkt aan een bijzonder project: het nabouwen van de hele wijk Geleen-Zuid in Minecraft.

Minecraft is een online omgeving waar je met 3D blokken allerlei werelden kunt bouwen. Op vrijdag 24 november onthulden ze het resultaat.

Luuj make Gelaen-Zuid

Dit doen de leerlingen letterlijk met dit project. Belangrijkste doel van het project is om jongeren actief te betrekken bij de fysieke afwegingen in de wijkaanpak de komende jaren. Daarnaast kan deze online omgeving voor andere wijkbewoners van waarde zijn bij de beeldvorming van de wijkontwikkeling. De digitale tweeling van Geleen-Zuid is namelijk niet alleen een exacte kopie van de bestaande situatie, maar ook een platform waarop toekomstige aanpassingen in de openbare ruimte kunnen worden verwerkt en ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de ontkluizing van de Geleenbeek, de nieuwbouw en renovatie van woningen, of de aanleg van groen en speelplekken.

Onthulling

De onthulling van de digitale tweeling van Geleen-Zuid vond 24 november plaats in Planet A - het circulariteitslab van het Graaf Huyn College. De leerlingen vertelden daar over hun werkwijze en bevindingen. Én ze gaven natuurlijk een demonstratie van de Minecraft-wereld. Daarna konden de aanwezigen zelf een kijkje nemen in de virtuele wijk en vragen stellen aan de leerlingen.

Project onderdeel van leervak

Het project valt binnen Onderzoek en Ontwerpen (O&O), een vak waarbij leerlingen op zoek zijn naar uitdagingen uit de praktijk, om te onderzoeken en oplossingen aan te dragen. De leerlingen werken zowel binnen als buiten schooltijd aan dit project.

Wijkaanpak

De Gemeente Sittard-Geleen, Partners in Welzijn, Graaf Huyn College en ZOwonen werken, samen met een groot aantal andere partners in de wijk, aan een gezond en veilig Geleen-zuid.

Bron: Sittard-Geleen nieuws, 24 november 2023