Foto en video

In de vorige webpagina's heb je heel veel informatie kunnen lezen over ons Technasium. Nu is het tijd voor wat meer actie! Check hier onze foto's en video's om je beeld van het Technasium op GHC compleet te maken. 

Meesterproef Technasium

Sinds 2013 is onze school een technasium. Het technasium is een landelijke onderwijsformule voor bèta-onderwijs op havo- en vwo-niveau.

Alle technasiumleerlingen krijgen het vak O&O. Dit staat voor Onderzoek & Ontwerpen. Tijdens O&O lossen leerlingen vraagstukken op voor échte opdrachtgevers. Meestal met behulp van techniek en technologie. De Meesterproef is het eindexamenproject van het vak O&O. Leerlingen zijn er het hele laatste jaar mee bezig.

De Meesterproef is net zo leuk en spannend als het klinkt. Alles wat de leerlingen tot nu toe geleerd hebben komt hier samen. En ze leren er nog steeds heel veel van! Soms kunnen ze ook wat hulp gebruiken. In onderstaande video zie je een voorbeeld van een Meesterproef en de hulpvraag die erbij hoort

Meesterproef hulpvraag

Project voor opdrachtgever bij O&O

Onderzoeken en ontwerpen (O&O) is een keuzevak in de bovenbouw H/V. Dit jaar startten de leerlingen van 4 H/V met een kookproject: maak een 3-gangen maaltijd voor mensen met een ernstig meervoudige beperking en bedenk dat deze mensen alleen gemalen voedsel kunnen eten. Hoe maak je dat klaar? Hoe presenteer je dat zodat het niet alleen een complete gezonde maaltijd is, maar ook beleving en gastvrijheid een belangrijk onderdeel van de maaltijd zijn? Dat is nogal een opdracht! Het zet onze leerlingen ook aan het denken wat ze zelf allemaal zonder problemen kunnen eten.

Het verdiepen in verschillende kooktechnieken zoals gelification en foamification was de eerste stap. Dat is wat anders dan alles pureren met een staafmixer tot ‘een prakje’, want daarmee ervaren de cliënten geen variatie in mondgevoel. Leerlingen mochten na weken vooronderzoek drie blokuren koken in de keuken van PSO in het BB/KB gebouw. Eten weggooien is niet duurzaam, ook een aspect van O&O, dus aten de leerlingen alles op of ging het bereide voedsel mee naar huis. Tijdens de kookfinale waren o.a. de diëtiste en de directeur van Stichting Dichterbij present. Er werd geproefd, kritisch beoordeeld (het eten was soms toch nog wat te grof van structuur) en gecomplimenteerd. Na afloop lieten de leerlingen de keuken brandschoon achter. Wat een geweldig leerzaam project! 

O&O Koken 8
O&O Koken 9
O&O Koken 6