15-9-2023

Basisvaardigheden (2)

Beste leerlingen,

Zoals jullie misschien wel in jullie rooster hebben kunnen zien, staan er woensdag (20 september) en donderdag (21 september) het derde en vierde uur activiteiten gepland. Dit zijn toetsen om de basisvaardigheden taal en rekenen te meten: een zogenoemde 0-meting.

Iedereen van klas 1 t/m 4 heeft komende woensdag en donderdag tijdens het derde en vierde uur een meting. Woensdag is dat de meting voor taal en donderdag de meting voor rekenen. De metingen duren beide 100 minuten en je bent dan ook verplicht om die 100 minuten in het lokaal te blijven. Zorg dus dat je iets bij je hebt om te doen (een leesboek, leerboek) indien je eerder klaar bent.

Wat moet je weten over de metingen en de resultaten?
Voor deze metingen hoef je niets voor te bereiden. Het is juist de bedoeling dat we kunnen meten waar je nu staat, zonder voorbereiding. Deze metingen zijn bedoeld om te kijken of er achterstanden zijn en of het dus nodig is om taal en rekenen bij te spijkeren.

Wel is het belangrijk dat je op donderdag een geodriehoek meeneemt.

Als uit de meting zou komen dat je op een bepaald vlak niet goed genoeg scoort, is dat geen ramp. Daar zijn deze metingen juist voor. Je wordt dan voor bijles ingedeeld, zodat het onderdeel dat je nog niet helemaal onder de knie hebt, wel op het juiste niveau terechtkomt.

Dyslectische leerlingen hoeven zich geen zorgen over de tijd te maken, want de tijd die voor de toetsen staat, is ruim genomen. Zij zouden dus ook deze toetsen binnen de 100 minuten af moeten krijgen.

Kijk goed in Somtoday waar je moet zijn en zorg dat je op tijd bent.

Veel succes!


Roy Janssen, rector