30-6-2021

Kangoeroe2021 (00000002)

Toppers op het Graaf Huyn College

Ja, we hebben toppers op het GHC. Vaak hoor je dan iets over O&O, handbal of muziek. Maar we hebben ook wiskundetoppers binnen onze gelederen.

Jarenlang doen de eerste en tweede klassen MHV mee met de internationale Kangoeroewedstrijd. Dit jaar op 18 maart was het weer zover. Door corona met iets minder deelnemers (nog steeds bijna 54000), maar het blijven wel dezelfde vragen. Ik geef het je te doen. Extra een uur langer op school blijven om in een koude gymnastiekzaal 24 of 30 meerkeuzevragen te beantwoorden.

Vragen als “Een voetbal is gemaakt van witte zeshoeken en zwarte vijfhoeken. Er zijn in totaal 12 vijfhoeken. Hoeveel zeshoeken zijn er?”. Of “In een stad zijn er 21 ridders die altijd de waarheid vertellen en 2000 schurken die altijd liegen. De stadhouder verdeelde 2020 van deze 2021 mensen in 1010 tweetallen. Elke persoon in een tweetal beschreef de ander persoon als een ridder of als een schurk. Het resultaat hiervan is dat 2000 mensen ridders werden genoemd en 20 mensen schurken. Hoeveel tweetallen van twee schurken waren er?”.

Ieder jaar nieuwe vragen. Ieder jaar goed nadenken over mogelijke oplossingen en oplossingsstrategieën. Ieder jaar pret voor de welwillende puzzelaar.

Hadden we in het verleden af en toe iemand die landelijk tot de 200 beste leerlingen van havo/vwo 1 en 2 behoorden, dit jaar waren het er meer. Liefst vier (je leest het goed: vier) leerlingen hadden een dusdanig hoge score dat ze zijn uitgenodigd om in september mee te doen met de Junior Wiskunde Olympiade. Deze vier zijn op alfabetische volgorde: Ruben Hempe (ha1a), Mette Hendriks (a2b), Brent Kerkhoffs (a2a) en Gia Bao Phan (g1a). Een dikke proficiat.

Maar dat is nog niet alles. We hebben zelfs een super puzzelaar onder ons. In m2a zit Sterre Reijnen. Zij heeft het gepresteerd om van alle deelnemende vmbo 2 leerlingen de tweede plek te behalen. Hulde, hulde, hulde.

Al met al genoeg reden om door de directeur de certificaten en prijzen uit te laten reiken. Op de foto van links naar rechts: Brent, Gia Bao, Sterre, Mette en dhr. Janssen (die het certificaat van Ruben vast heeft).