15-3-2021

Kunstmuseum Den Haag
Excursie Tekenen2

Eind januari van dit schooljaar stond in de schoolplanning van het Graaf Huyn college de tekenexcursie voor alle bovenbouw leerlingen met tekenen als eindexamenvak naar het “Kunstmuseum in Den Haag”.
Een prachtig museum met een mix van hedendaagse en moderne kunst. Die als bezoeker interactief te bewonderen is. En voor onze creatieve leerling een echte bucketlist waardig bezoek binnen het educatieve tekenprogramma.

Maar daar is nog steeds Mister Corona die deze waardevolle museumbezoeken voor onze leerlingen niet mogelijk maakt. Alhoewel deze tijd ons ook verschillende perspectieven en creatieve oplossingen biedt.

Kunst dien je te ervaren, beleven, vanuit filosofisch perspectief te bekijken en beeldend te analyseren. Vanuit die gedachte heb ik als tekendocent gevraagd aan het Kunstmuseum in Den Haag of men bereid was om voor de leerlingen met tekenen van het Graaf Huyn college een alternatieve en digitale rondleiding door het kunstmuseum aan te bieden.


Na een tijdje kreeg ik via mail het antwoord op mijn vraag. In eerste instantie had men nog geen idee qua opzet en vormgeving voor een rondleiding op afstand in het museum. Maar nadat we samen (museumdocenten en ondergetekende) een brainstormsessie via Teams hadden georganiseerd, kwamen ze met een geweldig maatwerk programma voor onze leerlingen .

 

 

Op woensdag 3 maart werd dit afstandsbezoek voor de leerlingen uit M4/V4/H4/V5/H5/V6, met tekenen in hun profiel, realiteit. Inhoudelijk was het programma volledig gericht op de eindexamen thema’s voor M4/H5/V6 dit schooljaar. De leerlingen kregen via korte filmpjes een rondleiding door het museum. Na ieder gedeeld meesterwerk ontstond er een Q&A met de museumdocent n.a.v. een geweldige kijkwijzer.

Op deze manier werden de leerlingen weer op scherp gezet ter voorbereiding van hun eindexamen kunstbeschouwing/-geschiedenis en de tekenlessen in de klas. Ze hebben o.a. de kunstwerken van Piet Mondriaan kunnen bekijken. Waarin de begrippen der kunst werden getest.

Daarnaast hebben de leerlingen gewerkt aan een praktische opdracht. In het mini-museum, de tekenlokalen, konden de leerlingen kiezen voor een kunstwerk uit de collectie van het kunstmuseum Den Haag.
Het gekozen kunstwerk wordt het uitgangspunt van een praktische beeldanalyse. Waarin de leerlingen alle materialen en technieken van de echte kunstmeesters zelf mogen ontdekken en nabootsen.

Een excursie met iets andere smaken en ingrediënten dan wij normaal gewend zijn, maar wel met dierbare sociale momenten op afstand is voor het onderwijs van nu extra troostend en kostbaar.

Voor het kunstmuseum in Den Haag heeft mijn aanvraag ook iets moois opgeleverd. Want er zijn nu meerdere scholen uit het voortgezet onderwijs die gebruik maken van deze, voor ons gecreëerde, rondleiding op afstand.

Dank aan de begeleidende tekendocenten; Sonja Hellenbrand, Chrisje Sieben en Anky Stiphout!

Prasanna Brandts (tekendocent Graaf Huyn college)

Excursie Tekenen1
Excursie Tekenen3