25-9-2020

Muurschildering ter ere van 400 jaar Graaf Huyn

Graaf Huyn College 2020


Het is zover. Een van de plannen waar we lang op zaten te broeden is deze week gerealiseerd. In onze zoektocht naar het meer zichtbaar maken van onze school, kwamen we vorig jaar op het idee om een muurschildering te laten aanbrengen. De ‘blinde’ muur links voor de fietsenstalling leek ons perfect hiervoor. Het leek ons ook een mooi moment om in 2020; het jaar waarin het 400 jaar geleden is dat graaf Arnold V Wolfgang Huyn van Geleen werd geboren, een dergelijk kunstwerk te realiseren.

Graffiti-artist Collin van der Sluijs
We lieten ons idee hier en daar vallen en kwamen via Anky Stiphout onze CKV-docent in gesprek met de gerenommeerde graffiti-artiest: Collin van der Sluijs die eerder saaie gebouwen opfleurde in o.a. Chicago en Basel maar ook in Heerlen en Maasricht. We gingen met Collin en zijn collega Jorn Gruijters om de tafel en vertelden dat we dolgraag onze school wilden verfraaien met een mooie muurschildering. Een afbeelding die de geschiedenis, maar ook de sfeer en het onderwijs van het Graaf Huyn College nu en in de toekomst zou weergeven.

Daar hadden Collin en Jorn meteen ideeën bij, en al gauw lag er een eerste ontwerp klaar. WAAUW! We waren direct enthousiast en zijn alle benodigde acties gestart. Zo hebben we o.a. via een enquête input gevraagd (en gekregen) van onze leerlingen. Met deze input zijn de kunstenaars aan de slag gegaan, het definitieve ontwerp ligt klaar.

Op maandag 21 september gingen we van start, met om 13.00 uur de eerste streek verf door twee brugklasleerlingen Fleur Berger en Lynn Knols. Woensdag kwam de burgemeesters van Sittard-Geleen een kijkje nemen en mocht ook een stukje spray-painten. Tussendoor trok de activiteit enorm veel bekijks, van leerlingen die lachten om de knetterkleur paars, tot een oud-docente van onze school die een selfie maakte met de kunstenaars.

Wat een happening! Vrijdagmiddag waren er de laatste streken verf, nog wat kleine details hier en konden we toasten op dit geslaagde traject en het fantastische kunstwerk voor onze school en onze wijk.

In het bijzijn van Sandra Holtjer,  lid College van Bestuur van LVO, en leden van de Heemkundevereniging, Wijkplatform Geleen Zuid en de Kluis, en oud-directeur van het Don Bosco (een van onze fusiescholen) werden door twee bovenbouw leerlingen,  Jill Velders en Sander van Tilburg, de allerlaatste streken gezet. Tot slot bracht Collin nog het logo van de oude Don Bosco-school op de muur aan, want het steunfonds Don Bosco heeft het kunstwerk gefinancierd.

Veel dank daarvoor en veel dank aan de gemeente Sittard-Geleen, Boels Rental Services, het Wijkplatform en de heemkundevereniging voor jullie support en meedenken. En natuurlijk Collin van der Sluijs en Jorn Gruijters; jullie waren geweldig!